fbpx
Aleks Koštomaj – prvi slovenec na Reebok CrossFit Gamesih

Aleks Koštomaj – prvi slovenec na Reebok CrossFit Gamesih

V nedeljo, 4. 8. 2019, so se po štirih napornih tekmovalnih dneh zaključili Reebok CrossFit Games (v nadaljevanju RCG) 2019. Čeprav so Gamesi vsako leto poseben dogodek, si bomo letošnje zagotovo še posebej zapomnili zaradi fenomenalnega nastopa Aleksa Koštomaja.

Letošnje tekmovanje je prvič potekalo v prenovljenem formatu. Pravico nastopa si je bilo mogoče zagotoviti na tri načine: uvrstitev med najboljših 20 na svetovni CrossFit Open lestvici, osvojitev statusa državnega prvaka na istem tekmovanju ali zmaga (oziroma dobra uvrstitev v primeru, da so sodelujoči pred tabo že imele karto za RCG) na enem izmed sekcijskih tekmovanj. Nov format je ponudil možnost nastopa večjemu številu tekmovalcev. Obenem pa tekmovalci za razliko od prejšnjih let dobijo boljšo možnost tempiranja forme in sodelovanja na večjemu številu tekem, posledično več priložnosti skozi leto za pridobitev pravice nastopa na RCG.

Novost je bila tudi izločilni sistem pri katerem so vsi tekmovalci (143 moških in 117 žensk) nastopili na prvem dogodku, na drugem jih sodelovalo »le« 75, tretjem 50 in potem po vsakem 10 manj, dokler ni ostalo le 10 tekmovalcev. Nov sistem dovoljuje manj napak na posamičnih dogodkih, zato so morali nekateri izkušenejši tekmovalci več tvegati in se bolj truditi za napredovanje. Do zadnje deseterice smo doživeli kar nekaj presenečenje, saj so tekmovanje predčasno zapustili številni vrhunski tekmovalci (Annie Thorisdottir, Laura Horvath, Brooke Wells, Sara Sigmundsdottir, Cole Sager, Patrick Vellner, Lukas Hogberg, Brent Fikowski so le nekateri izmed velikih imen, ki se jim ni uspelo uvrstiti med najboljših 10).

Vsi zmagovalci so bili popolnoma pričakovani že pred pričetkom. V ekipnem tekmovanju je dominirala ekipa CrossFit Mayhem Freedom na čelu z Rich Froning Jr. in si prislužila že 4. zmago na RCG. V ženski konkurenci je Tia-Clair Toomey že 3. zapored pokazala, da je pretrd oreh za konkurenco in z lahkoto osvojila žensko tekmovanje. Drugo mesto je pripadlo konstantni norvežanki Kristin Holte, tretje mesto pa si je z odlično predstavo na zadnjem workoutu prislužila Jamie Greene. V moški konkurenci je tokrat do konca za 4. zaporedno zmago garal Mathew Fraser. Drugi je bil odlični Noah Ohlsen, ki je Fraserju med tekmovanjem celo vzel majico vodilnega in mu vse dni RCG ni pustil dihati. Po letu 2015 pa se je na zmagovalni oder ponovno povzpel Bjorgvin Karl Gudmundsson in ubranil Islandsko čast.

Najbolj smo se veselili in bili ponosni ob nastopih Aleksa Koštomaja, ki se je na RCG uvrstil kot prvi Slovenec. Aleks se je v zadnjih mesecih pod nadzorom trenerja Luke Goloba intenzivno pripravljal in svojo pripravljenost kronal z odličnimi nastopi na treh dogodkih. V prvem workoutu smo spremljali vodilnega v skupini, zmagovalca RCG 2015 in rekordno 11-kratnega udeleženca RCG Bena Smith-a. Takoj za njim pa je v skupini 50 tekmovalcev sledil prav Aleks in takoj pokazal, da se lahko kosa z najboljšimi na svetu. Na prvem dogodku je osvojil skupno 53. mesto med 143 tekmovalci in si zagotovil napredovanje v drugi krog. Na drugem dogodku je svojo predstavo še nadgradil in s hojo po rokah, ki v zahtevnosti ni izgledala prav nič težja od normalne hoje premagal številne prekaljene tekmovalce. Za njim so se v tem workoutu znašli večkratni udeleženci gamesov kot Will Morad, Chandler Smith, Sean Sweeney, Alex Vigneault, Elliot Simmonds, Samuel Kwant, Lukas Esslinger, Cole Sager in celo na koncu tretji Gudmundsson. Odlične nastop in 21. mesto med 75 tekmovalci mu je prinesel skupno 36. mesto po prvem dnevu tekmovanja. Naslednji dan je sledil zares zahteven tek na 6 km z dodatno težo na hrbtu. Obenem so vsakih 1500 metrov tekmovalci dodali še dodatno breme.

Aleks je s 47. mestom dobil tudi končno uvrstitev kot 47 med 143 tekmovalci. Preostanek tekmovanja si je v spremstvu glavne podpornice, navijačice in naše fotoreporterke Špele lahko v miru ogledal in užival še v vlogi gledalca. Tekmovanje z najboljšimi na svetu mu je zagotovo dalo dodaten zagon za nadaljnje delo. Obenem pa ostaja fenomenalna izkušnja za celo življenje.

Naslednji Open na katerem si je mogoče zagotoviti vstopnico za RCG 2020 je že oktrobra, tako da so priprave že v teku 😀

Aleksa smo po uspešnem nastopu na Reebok CrossFit Games 2019 pričakali v gymu Reebok CrossFit Ljubljana. Razveselili smo ga s spominskim plakatom Gamesov, Aleksova mami pa je spekla dve čudovito dobri torti. Posebej je bil vesel darila, ki mu ga je ob odličnem nastopu na RCG namenila draguljarna Malalan, ure, ki je prejela kar nekaj prestižnih nagrad za design. Aleks je moral podrobno poročati o vsem, kar se je dogajalo v Madisonu, saj je vse zanimalo kako je v zakulisju in kakšni so občutki, ko nosiš zastavo svoje države na veličastni otvoritvi.

Še 1x iskrene čestitke, Aleks. Se že veselimo Games-ov 2020!

OBJAVE V MEDIJIH

https://www.delo.si/polet/slovenija-na-svetovnem-prvenstvu-v-crossfitu-213668.html

https://m.24ur.com/sport/ostalo/kostomaj-kot-prvi-slovenec-do-lepega-uspeha-na-olimpijadi-crossfita.html

#CrossFitGames2019 #AlekssKostomaj

Naslov
Šmartinska c. 106
Telefon
+386 70 658 112
Odprto
PON - PET: 6.30 - 21.30, SOB: 17.00 - 19.00
E-pošta